Στην αναζήτηση ενός σωτήριου έτους

2019-12-31

31 Δεκεμβρίου 2019

Τελευταία μέρα του χρόνου. Τελευταίες ώρες μιας δεκαετίας. Λίγες στιγμές ακόμη.
Στον επίλογο φθάσαμε και τη σοφία που προκύπτει από τη διαδρομή ακόμη την ψάχνουμε.
Δέκα χρόνια μιλούμε για χρέη. Δέκα χρόνια μας πήρε για να πάψουμε ως Έθνος να χρησιμοποιούμε τη λέξη με την ορθή την έννοια. Τη θετική. Ναι είχαμε και έχουμε Χρέος. Και με αυτό δεν ξεχρεώνουμε. Δεν γίνεται. Η μνήμη είναι Χρέος. Και 3650 μέρες ταυτόχρονα αποπληρώναμε κάποιο άλλο χρέος και σβήναμε τις μνήμες απέναντι στο πραγματικό μας, το ύψιστο Χρέος !
Αυτό που ενέπνευσε ποιητές. Αυτό που εγγυήθηκε την ως σήμερα ύπαρξη μας. Αυτό που έχτισε δεσμούς. Αυτό που έκανε το χθες τη βάση του σήμερα. Αυτό που είναι η συστατική ουσία του κοινού αντιληπτικού μας συστήματος και της ιδιοπροσωπείας του λαού μας. Αυτό για το οποίο μπορεί να πεθάνεις και να αξίζει ! Χρέος. Τι ωραία λέξη. Τι βαθιά έννοια. Τι σπουδαίο φορτίο.. Χρέος απλήρωτο κι αέναο. Χρέος απέναντι στην Πατρίδα !
Τι θεμέλιο !
Και σε αυτό το θεμέλιο βάλαμε δυναμίτη.
Δέκα χρόνια. Μνημόνια που δεν πιάνουν αυτούς που τα γράφουν και δεν αφορούν αυτούς που τα εισηγούνται. Διαίρει και βασίλευε. Κατευνασμός κι ενδοτισμός. Σφετεριστές των δικαιωμάτων μας από παντού κι εμείς αλυσοδεμένοι σαν τον Προμηθέα. Κι επειδή μόνο ως αναπαράσταση του μοιάζουμε - διότι δε μας χαρακτηρίζει ετυμολογικά το όνομα του μυθικού Τιτάνα που είναι συνώνυμο του «προνοητικός» - αυτή η κατ´επανάληψη βρώση του συκωτιού μας κατέληξε να γίνει κατασπάραξη και της σάρκας μας ολάκερης. Τι να ξεχάσουμε από τα γεγονότα του σε λίγο απελθόντος 2019.. Στις 25/1 ξεπούλησαν τη Μακεδονία κάποιοι.. Πρώτη στάση δηλαδή του μελλοντικού διαμελισμού η καρδιά ! Δεύτερη; Όλα τα υπόλοιπα που ως προίκα θα πάρει το 2020. Αιγαίο, Θράκη, εποικισμός.
Με το σπαθί βλέπεις ποτέ δε μας νίκησαν. Μας έχουν μελετήσει καλά. Όλοι διαβάζουν Ιστορία πλην ημών. Δούρειος Ίππος. Το τέχνασμα του Οδυσσέα έμελλε να χρησιμοποιηθεί εναντίων μας αλλά με άλλο όνομα. «Εγχώριο πολιτικό κατεστημένο» ή «Έλληνες(;) Πολιτικοί».
Είναι τόσο καλά δομημένο ώστε να αναπλάθεται σαν τη Λερναία Ύδρα. Το μόνο που αλλάζει όταν κόψεις ένα κεφάλι είναι το επόμενο να βγαίνει χωρίς γραβάτα στο λαιμό. Και πάει εναλλάξ.. Να σε φάει θέλει ανεξαρτήτως αμφίεσης. Κι εσύ τι κάνεις.. Τεράστιο ερώτημα. Πόσα διδάγματα της ένδοξης ιστορίας μας γνωρίζουμε για να συνδεθούμε και να βρούμε τις απαντήσεις; Φέτος έκλεισαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των προγόνων μας στον Πόντο και οι θύτες ακόμη γενοκτονούν αμάχους. Κι εμείς με αυτούς θέλουμε το νέο έτος να έχουμε συνεταιρικά το σπίτι μας. Διότι βλέπετε πενήντα χρόνια τώρα δεν έχουν αποφασίσει Αμερικάνοι και Ρώσοι ποιος από τους δύο θα τους υιοθετήσει..
Μπορεί η μέρα να προσφέρεται για μακροσκελείς ανασκοπήσεις. Αλλά όχι. Όχι άλλο. Σταματάω εδώ. Διότι έχω Πίστη. Ενεργώ και πράττω. Είμαι ανένδοτος. Και ξέρω πως τα τελευταία χρόνια η προκλητική απαξίωση της κοινής λογικής, η εξαΰλωση του οικοδομήματος των αξιών μας, η παντελής έλλειψη «κράτους δικαίου» της συγκολλητικής δηλαδή ουσίας των κοινωνιών, και η αδιάλειπτη λυσσαλέα επίθεση σε ότι αγαπάμε και σεβόμαστε ως Έθνος, έχει αναδείξει από τα σπλάχνα αυτής της Πατρίδας πρόσωπα και ομάδες που λειτουργούν ως ανάχωμα στις ορέξεις τις νέας τάξης.
Αδέρφια το 2020 είναι προ των πυλών με προκλήσεις ιστορικές. Με Πίστη, μελέτη, γνώση, επιμονή και θάρρος θα παλεύουμε ακατάπαυστα για τα αυτονόητα. Στην παρέα, στη βόλτα, στο σπίτι, στη δουλειά !
Για να αντισταθούμε απέναντι σε ένα εχθρό που θέλει να σκλαβώσει τη πατρίδα μας ή να την αφανίσει, πρέπει οι ιερές μας αξίες να είναι αναλλοίωτες και για να αγαπήσουμε τη πατρίδα πρέπει να σεβόμαστε την Ιστορία μας που είναι γεμάτη με Αγίων και Ηρώων αίμα ! Πρέπει να δουλέψουμε και να χτίσουμε την ασφάλεια αυτού που υπάρχει πέρα και πάνω από κάθε ατομικό συμφέρον που σήμερα μας απομονώνει τον ένα από τον άλλο. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ταυτότητα.
Αν θεωρείτε τις στιγμές που ζούμε δεδομένες και την αντίδραση ανώφελη απλά σκεφθείτε. Οι αγώνες των προγόνων μας και η θυσία τους είχαν στόχο την ελευθερία. Είμαστε ελεύθεροι;
Καλή Χρονιά. Υγεία & Ευλογία.