Αν θες ανάστημα, μάθε τι πρέπει να τιμάς

2020-01-22
22 Ιανουαρίου 2020


«..Προτιμώ να μου κόψετε το χέρι..» είπε ο Αναστάσιος Πολυζωίδης αρνούμενος να υπογράψει με τη βία την θανατική ποινή των Ηρώων του 21 και «..ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς..» η Σπαρτιάτισσα μάνα δίνοντας την ασπίδα στο γιό της πριν τον πόλεμο..

Στην Πατρίδα που γεννήθηκε η δημοκρατία δεν μπορεί να είναι ύψιστη τιμή για τη δικαιοσύνη τίποτα άλλο από τη διδασκαλία στα ελληνικά σχολεία των απολογιών των Αναστασίου Πολυζωίδη και Γεωργίου Τερτσέτη κατά τη δίκη των δικαστών το 1834. Η μετάδοση της γνώσης και των προτύπων αυτών των ανθρώπων που αντιστάθηκαν στο «δίκαιο της ξιφολόγχης».. Αυτών που σήκωσαν το ανάστημά τους ! Που τήρησαν τον όρκο τους και διατήρησαν αναλλοίωτη την ανεξαρτησία της δικαστικής τους εξουσίας.Που αρνήθηκαν να αποδεχθούν την κρατική παρέμβαση στα της δικαιοσύνης και που γνωρίζοντας και αποδεικνύοντας την αθωότητα των τιτάνων της ελευθερίας οπλαρχηγών Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα δεν υπέγραψαν την θανατική τους καταδίκη.
Στην Πατρίδα που γεννήθηκε η ελευθερία δεν μπορεί να είναι ύψιστη τιμή για τη γυναίκα τίποτα άλλο από τη διδασκαλία στα ελληνικά σχολεία της συμβολής της ελληνίδας ηρωίδας στους παναθρώπινους αγώνες του έθνους. Αυτής που από μέσα της λειτουργούσε η ίδια η Παναγία ! Η μετάδοση της γνώσης και των προτύπων αυτών των γυναικών που ήταν οι βράχοι οι ίδιοι απ' τα ταμπούρια της επανάστασης και πήδηξαν στο Ζάλογγο.. Αυτών που σήκωσαν το ανάστημά τους ! Που η μορφή τους συνοψίζει τη συνέχεια, τη θυσία, την ασφάλεια και την παντοτινή αγάπη. Που έγιναν ποίημα και σύμβολο το 1940 θυσιάζοντας παιδιά κι εγγόνια στο βωμό της λευτεριάς !
Σήμερα, 22/1/20, τιμήθηκε αντί για τα παραπάνω η αξία της συναλλαγής και η αρχή της εξαργύρωσης με μπόλικη την επίκληση στο συναίσθημα περί αδυνάτου.. Και μάλιστα λίγο πριν τα 200 χρόνια απ' την εθνική παλιγγενεσία.. Τώρα που θες ανάστημα..

 

Κ. Καραγιάννης
© 2019 Κωνσταντίνος Καραγιάννης
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!