Αέρα !

2019-10-28

28 Οκτωβρίου 2019

Αυτός ο πίνακας του καλλιτέχνη Αλέξανδρου Αλεξανδράκη, δεκανέα του πυροβολικού στις ένδοξες μάχες του 40, είναι η εικόνα που σημάδεψε τη δική μου γενιά.
Και έγινε στο σχολείο !
Τότε που η παιδεία ήταν ακόμη ελληνική.. Τότε που τις αίθουσες κοσμούσαν οι Ήρωες.. Τότε που οι δάσκαλοι συγκινημένοι από τους τιτάνες που έδωσαν το αίμα τους στην Ήπειρο και τη Μακεδονία μας έδιναν την καθαρή εικόνα. Τη μια εικόνα. Αυτή την εικόνα, την ευλογία. Αυτή που βλέπεις στο ποίημα του Παλαμά όταν διαβάζεις «...
Χρωστάμε σ' όσους ήρθαν πέρασαν,
θα 'ρθουν, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν
οι αγέννητοι, οι νεκροί..».
Αυτή που ακούς στο «...Μολων λαβέ..!» του γίγαντα Λεωνίδα.
Αυτή που τρύπησε την καρδιά αιώνια στην κραυγή του Κολοκοτρώνη στα Δερβενάκια « Έλληνες, σήμερα εγεννήθημεν και σήμερα θα πεθάνωμεν δια την σωτηρίαν της πατρίδος μας ..!».
Αυτή την εικόνα που ζωγράφισε λοιπόν και ο Αλεξανδράκης.
Αέρα λοιπόν Έλληνες.! Οι παππούδες μας στα βουνά δεν πολέμησαν για τις βαρύγδουπες φανφάρες των πολιτικών κινημάτων, ούτε για τους ιδεολογικούς ορισμούς.. Οι πρόγονοι μας δεν πολέμησαν ενάντια στη βία ή το μίσος ή την έλλειψη ..αλληλεγγύης ή για κάθε τι άλλο που θα μπορούσε ως έννοια να υποβαθμίσει τον αγώνα τους προκειμένου να είναι εύπεπτος και ..εύπλαστος στις μέρες μας προς τέρψιν των εθνομηδεμιστων. Οι παππούδες μας το 40, όπως και οι πρόγονοι μας στην μακρά πορεία του ελληνικού έθνους πολέμησαν τους εισβολείς της Πατρίδας τους. Και ενώθηκαν γι αυτό.
Διότι αυτό είναι το ύψιστο ιδανικό.!
Διότι γι αυτό ζεις και γι αυτό πεθαίνεις.!

Στο έπος του 40, οι παππούδες μας μετά την αναχαίτιση των Ιταλικών δυνάμεων φώναξαν «Αέρα..» και πέρασαν στην αντεπίθεση. Αυτό πρέπει να θυμόμαστε.!
Το νέο «ΟΧΙ» μας λοιπόν να είναι η αντεπίθεση εναντια στη λήθη.
Σήμερα όσο ποτέ. Σήμερα όχι αύριο.
Αργεί το αύριο. Μάθετε στα παιδιά σας να αγαπούν την Ελλάδα σήμερα.
Να μην φοβούνται να το πουν. Να μην περάσει αυτή η αδυσώπητη τεχνική της αυτοενοχής με την οποία προσπαθούν να μας απομακρύνουν από τη ρίζα μας και να αλλοιώσουν την εθνική μας συνείδηση.
Οι Ήρωες είναι το παράδειγμα. Αυτοί είναι ο λόγος που σήμερα αναπνεύουμε και υπερήφανα γιορτάζουμε !!!

Αέρα λοιπόν Έλληνες !
Ψηλά τις σημαίες !
Ζήτω η Ελλάς !
Ζήτω το Έθνος !